Образование чрез изкуство

Публикувано на

Има защо да се гордеем с българската история и култура. А познаваме ли я?

Център АЛОС в партньорство с над 20 музеи и организации разработи програма  „Образование чрез изкуство“ за образователни творчески ателиета и интерактивни игрови експонати в български музеи. Прилагаме актуални за Европа артистични идеи и дигитални технологии за интерпретиране на културното наследство, съхранявано в музеите. Съвместно с млади артисти и утвърдени специалисти превръщаме посетителя от зрител – в участник, който преживява и запомня чрез емоционално обвързване.

От 2015 г. до сега сме проведели над 40 образователни уъркшопи със свободен вход в над 20 партньорски музей в страната с включването на над 8000 деца и възрастни.

Основни ателиета в програмата:

С атрактивната фотографска техника light-painting въвличаме гостите на музеите в светлинно интерпретиране на музейни теми и обекти. Light-painting позволява наслагването на светлинни образи и контури, с които екипът на Център Алос рисува в пространството и визуализира хрумванията на гостите по дадената тема. Работили сме в музеи в Кюстендил, Горна Оряховица, Благоевград, София, Стара Загора, Бургас и други.  Искаме да продължим и в Природонаучния музей в Пловдив.

  • Образователен екологичен уъркшоп „МозайкКАП“

В Зоопарк София с над 1000 деца и родители изградихме 9 мозайки от 28000 цветни пластмасови капачки на емблематични български животни (вълк, елен, пъстърва, жаба, пеликан и други). Последната мозайка е на индийската слоница Артайда.

  • Фотоколажно ателие „Стари снимки с нови хора“

Интерактивно ателие за представяне и преживяване на музейни теми. Вмъквaме заснемани на място хора от публиката чрез фотоколажна манипулация в предварително подготвени снимки от архивните фондове на музеите. Работили сме в Русе, Варна, Кюстендил, Горна Оряховица, София, Пловдив, Бургас и други.   

  • Турнири с исторически настолни игри

С научната подкрепа на 10 исторически и археологически музеи изследвахме настолните игри, играни в България от Неолита, Античността и Средновековието. Създадохме в кожарско ателие Дъбрава възстановки на игрите Римски шах РОТА, Алкерк, Дама, игра с ямички от типа РОТА, игра на зарове. Оборудвали сме с игрите образователните програми на 10 музея в страната. Провеждаме във всякакви пространства и на открито образователни игрови турнири с деца над 5 г., младежи, възрастни. 

 

Основни игрови интерактивни експонати:

  • Интеракция чрез навигация

Създаваме игрови експонати, с които посетителя за заиграва и участва директно в управлението на пулче/топче, поставено в различен тематичен контекст. Такъв пример са игрите ни „Крилато пътешествие“ (Рег. музей Благоевград) и „Лети с птиците“ (Нац. Природонаучен музей). Те интерпретират темата за миграцията на птиците, защо България е на 4 място в Европа по разнообразие на птици, какви са опасностите, които те срещат по пътя на миграцията си. Посетителя приема ролята на птица-топче, която да навигира, заобикаляйки опасностите по пътя си. Предстои да направим такива експонати на тема кораби и космос за музеи във Варна и Пловдив.

  • Интеракция чрез баланс

Създадохме игра „Балансът на Рилските езера“, която показва колко важно е човешкото държание за опазването на природното богатство. Акцентира се на осъзнаването на нуждата от спазване на Правилата за поведение на територията на парк Рила. Поставяйки кубчета със забранени и позволени действия върху илюстративен диск на циркуса на езерото, не се натрупват до необратима точка и го събарят (съсипват природата)

  • Мултимедийни инсталации

АЛОС и Национален военноисторически музей София създадохме мултимедийна инсталация Основи на мира“.  Тя представя в нова светлина важен за музея експонат – масата на която са подписани Основите на мира и Одринското примирие, слагащо край на Руско-Турската война (1877–1878). Творбата е част от постоянната експозиция на музея и запознава по интригуващ начин посетителите с подписаните „Основи на мира“ и съпътстващите събития. Видео: https://youtu.be/7Jxz1oPNVWQ

  • Художествени инсталации

Създаване на художествени инсталации на открито, които да отправят емблематични за музеите послания. Интеракцията със зрителя е от типа „оптична илюзия“ – отделните й елементи, погледнати само от определена гледна точка, образуват скрития образ. Такива примери са инсталациите „Скрито послание“ в Национален Военноисторически музей – София, казваща, че „Историята не може да бъде разбрана само от една гледна точка“; инсталация „В духа на изкуството“ пред Градската галерия Русе; За инсталацията „Шипченска епопея“ на връх Шипка участниците изрисуваха цветни фрагменти, които погледнати само от конкретна гледна точка се обединяват в общо изображение, представляващо Българския лъв.