МозайКАП в зоологическата градина

Публикувано на

На 13 и 14 октомври в зоологическата градина в София бе проведена отворена творческа работилница „МозайКАП“, като част от програмата „ОБЩНОСТ И ПАМЕТ. Образование чрез изкуство“  на център АЛОС. Реализацията бе в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, като участие взеха и ученици от софийските училища по изкуствата.

Участниците в работилницата направиха мащабните мозайки чрез подреждане на пластмасови капачки върху предварително изрисувани пана. Изобразени бяха пет емблематични животински видa, характерни за зоните на Натура 2000 в България: къдроглав пеликан, червеногуша гъска, балканска пъстърва, жаба дървесница и дъждовник.

Създадените от деца, родители и посетители, декоративни пана се превърнаха в постоянна част от външната експозиция на зоологическата градина – София и правят мястото по-привлекателно и интересно за посетителите ѝ. Придават по-висока образователна и естетична стойност на пространството, в което са експонирани.

В края на уикенда бяха създадени 5 цветни мозаечни пана от пластмасови капачки под надслов МозайКАП. Благодарим на всички над 800 посетители на зоопарка, които с търпение и ентусиазъм наредиха около 16 000 капачки. Много от участниците си носеха капачки за мозайките. Останалите бяха закупени от „Капачки за Бъдеще“ в подкрепа на каузата им за даряване на кувьози на болници, а капачките, които не бяха използвани са дарени обратно за каманията.

Работилницата бе водена от арт-педагогическия екип на център АЛОС – Росица, Маринова, Любен Кулелиев и Венцислава Стоянова и Марина Вълчева от Българско дружество за защита на птиците.

Ателието бе част от кампанията „Натура 2000 идва в столицата“, която се организира от Българското дружество за защита на птиците и Издателство „Просвета“ по проект „ПрироДА“ към програма LIFE на ЕС. Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.

Благодарим на Катерина Зарева и на Зоологическа градина София за любезното домакинство. Оставаме с желание да сътворим мозайки от капачки на вълк и белка, за да допълним комплекта пана и с бозайници. Отворени сме за нови идеи и партньорства, които да подпомогнат следващата ни творческа работилница в зоопарка. За да подкрепите творческите работилници в програмата на Център Алос за художествено образование на ученици, изпратете дарителски смс с текст DMS ART на номер 17 777 или ни пишете #DMSART