В духа на изкуството

Публикувано на

За поредна година училището по изкуствата в Русе бе домакин на организирани от Център АЛОС поредица от уъркшопи в сферата на съвременното изкуство. В мероприятието участваха ученици от IX до XII  клас на художествените специалности. Реализациите се осъществиха между 11 и 14 септември в ателиетата и двора на училището, и в откритите пространства пред Градската художествена галерия. Изявата е в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, която нашата организация развива вече седем години.

Учениците от IX и X клас участваха в уъркшоп за художествени инсталации в градска среда, ръководен от Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС . В зелените пространства и на стълбището пред русенската галерия те създадоха две впечатляващи художествени инсталации. Първата бе изградена от модулни елементи. Всеки един от модулите представлява дървена конструкция, на която е закачен абстрактен художествен обект от тел, тапицерска вата и прежда. Обектите са раздвижвани от вятъра, който постоянно променя конфигурациите им.

Втората инсталация предизвика изключителен интерес с сред жителите на Русе. Тя е построена от обемни обекти, които, погледнати от конкретна гледна точка, изграждат образа на Мона Лиза.

Единайсетокласниците се запознаха с възможностите на видеото, като изразно средство в съвременното изкуство.  Те получиха възможност да заснемат и монтират собствени видеа, които бяха публично представени.

Учениците от XII  клас се запознаха с принципите на публично представяне и промотиране в сферата на изкуството, както и с различни предприемачески практики в областта. Акцентът на уъркшопа, в който участваха бе върху това как да представят себе си като автори и да отговорят на изискванията на художествения контекст, за да постигнат максимално успешна реализация.

Финалът на работата бе публична презентация на резултатите от уъркшопите в Градската художествена галерия на Русе.

Реализацията е част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ с подкрепата на Фондация Америка за България.