Алос на Беглика фест

Публикувано на

Две инициативи на център АЛОС бяха включени в десетото издание на Беглика фест през тази година. Уъркшоп за лендарт и художествени инсталации под ръководството на Добрин Атанасов оформи визията на фестивалната зона. Участваха ученици от художествените училища в Трявна и Троян. Уъркшопът бе част от реализациите на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Осъществяването му започна четири дни преди началото на фестивала и продължи и по време на фестивалната програма.

„Паралелни стъпки, паралелни пространства“ е начинание, което център АЛОС реализира вече седем години. То включва запознаване на ученици от училищата по изкуствата с различни изразни форми в съвременното изкуство. За това време екипът на АЛОС е осъществил над сто уъркшопа, освен за лендарта и художествени инсталации, и в области като  кинетично изкуство, дигитална фотография, видео, пърформанс стрийтарт и др. Голяма част от реализациите са в местни фестивали из цяла България. За първи път дейности на платформата се включват във фестивала край язовир Голям Беглик.

Другото с което АЛОС участва във Беглика фест е инициативата „Сектор АРТ“. Тя е в областта на ученическото предприемачество. Свързана е с представяне и реализация на занаятчийска и художествена продукция на ученици от училищата по изкуствата. В случая възпитаници на специалност „Художествена дърворезба“ на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – Трявна и „Художествена керамика“ на Национално училище по изкуствата „Проф. Венко Колев“ – Троян демонстрираха изучаваните от тях занаяти. Направиха и базар с произведения, изработени от тях и техни връстници, включени в инициативата.

Инициативите „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ и „Сектор АРТ“ се осъществяват с подкрепата на Фондация Америка за България.

Беглика фест 2018 стартира на 22 август и продължи до 27 август край язовир Голям Беглик в Родопите.

https://web.facebook.com/events/187612095346599/