Симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“

Публикувано на

От 23 до 28 юли Етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово бе домакин на третото издание на Симпозиума за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“. Организатор на инициативата е Център за неформално образование и културна дейност АЛОС заедно с ЕМО „Етър“. Партньори са Катедра „Визуални изкуства“ на Софийски университет „Св. К­лимент Охридски“ и сдружение „Изкуство в действие“.

Симпозиумът търси пресечна точка между природните дадености на габровския регион, местни традиции, свързани с използване на силата на водата и съвременните художествени форми. Главният фокус пада върху реката, като източник на живот и препитание. Идеята е битувалите някога по тези места практики за използване на силата на водата в традиционните занаятчийски производства да намерят пряко отражение в работата на художниците. Логичното място за осъществяване на подобни търсения е „Етър“-а, който в качеството си на музей на открито продължава да съхранява въпросните традиции. От друга страна специфичният природен ландшафт на района, съчетан с локацията на най-посещавания музей в България дават и перфектните условия и публики за творчески реализации и в сферата на лендарта.

Заглавието „КЕВИС“, което симпозиумът носи идва от огледалното изписване на името на река Сивек, край чиито брегове е построен музеят. To e една символична препратка към отраженията във водата, от която започва всичко.

Темата на тазгодишното издание на „КЕВИС“ бе заимствана от американското модерно изкуство. Същността ѝ е заключена в израза „Голямото е красиво“.

Участници бяха проф. Орлин Дворянов, Орфей Миндов, Добрин Атанасов, Галина Динева, Майа Антова, Калин Плугчиев, Спартак Константинов, Светозар Колев и Сияна Филатова. Тази година участват и артисти от чужбина. Това са  френският фотограф Жорж Ру и германската художничка от български произход Антония Дуенде. Работата на артистите бе подпомагана от студенти от специалности „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Реализациите се осъществиха на част от територията на музея. Творбите бяха насочени към реорганизиране на средата или към експерименти с реално движение. Изходна точка бяха конкретните дадености на избраните от авторите пространства, като приоритетна зона за работа бе коритото на  река Сивек.

В инициативата бе включено и обучение на стажантите на Център АЛОС, като част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

Това издание на КЕВИС бе подпомогнато от фирмите: Идеал Стандарт–Видима АД, „Загорка“ АД, ДЕРОНИ ООД, ХЕРБ СИСТЕМТЕХНИК ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЕООД, Пулсар ЕООД, ВАС ЕООД–Габрово, които предоставиха свои продукти и средства за нуждите на симпозиума.