Мултимедийна инсталация

Публикувано на

На 19 май 2018 г. в рамките на Европейската Нощ на музеите във Военноисторически музей – София бе представена мултимедийната инсталация „Основи на мира“.

Инсталацията е подготвена от екип на АЛОС (Марина Стоянова и д-р Любен Кулелиев) с млади автори-дебютанти и историци от Военноисторически музей – София.

След обстойно преценяване, кой експонат от музея има нужда да бъде представен в нова светлина, домакините – Национален военноисторически музей решиха! Експонатът е масата на която са подписани „Основите на мира“ и „Одринското примирие“, слагащо край на Руско-Турската война (1877–1878). До този момент, масичката, кротко седяща пред витрина в една от залите била неглижирана. Хората я подминавали, оставяли си чанти и кафета на нея, рядко зачитали етикета.

С видеоинсталацията направихме обекта по-интригуващ, жив и разбираем.

Тя представлява видеофилм, прожектиран върху масата. Краткото видео е монтаж на динамични, редуващи се изображения, представляващи текст – извадки от Ординското примирие и Основи на мира, комбинирани с изображения на картини и карти от фонда на музея, представящи предосвободителния, освободителния и следосвободителния период. Можете да се насладите на интерактивната инсталация „Основи на мира“ във Военноисторически музей – София.