Български фестивал на сливата, Троян

Публикувано на

По традиция за Български фестивал на сливата в Троян Център АЛОС организира уъркшоп за художествени инсталации с ученици от местното Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“. За пета поредна година пешеходният мост в центъра на града се превръща в основна атракция за празника с оригиналните художествени обекти, които овладяват и структурират мостовото пространство, по което хората преминават.

Тазгодишната арт инсталация включва конфигурация от обемни обекти, изработени от дървени летви и плат. В работата е заложена визуална игра с публиката. Погледната от точно определени гледни точки инсталацията дава възможност на зрителите да прочетат надписи и да видят различни изображения. Тази допълнителна атрактивност допринася за привличане на още по-големия интерес от страна на гостите на фестивала, жителите на града и местните власти.

Реализацията е тематично обвързана с честването на 150 години от обявяването на Троян за град. Учениците, които се включиха в изграждането на инсталацията бяха представени на сцената на фестивала.

В уъркшопа участваха ученици от различни класове на троянското художествено училище. Реализацията протече в периода 20 – 22 септември под ръководството на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС. За поредна година инициативата бе част от образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, в рамките на която вече седем години нашият екип запознава учениците от училищата по изкуствата в цялата страна с различни изразни форми в съвременното изкуство и ги въвлича да участват в мащабни културни събития в регионите.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България.