Детска програма „Насърчаване на четенето“

Публикувано на

От 2017 г. Център Алос развива програма за „Насърчаване на четенето“ сред деца. Като естествена част от издателската дейност се стремим да пробудим интереса към книгите и да развинтим въображението на малките читатели.

Организираме и провеждаме поредица събития „четения-игри“, на които актьори, заедно с автора на детски книги Здрава Каменова представят четенето като вълшебна игра, в която буквите създават история, историята създава емоционално преживяване-приключение. Интерактивна-мултимедийна  прожекция вплита илюстрациите на Ирина Василева създадени за поредицата ни книжки, с пасажи от книгите и оживели куклени герои.

Чрез четене-игра запознаваме участниците с трите детски книги на Здрава Каменова.

Книгата „Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта“ посветихме на мечтата на една метална кутийка да стане барабан, на екологията, повторното използване на вещите, рециклирането на отпадъци и нуждата от него.

Книгата „Чорапът, който промени света“ – запознаваме читателите с толерантността и приемането на различните  и различията. В нея бяло и черно чорапче убеждават всички, че могат да бъдат чифт.

Книгата „Планетата на дядовците“ развива децата с любов към възрастните и ги срещаме с трудната тема за смъртта по необичаен начин, превръщайки я в приказка не за края, а за кръговрата на нещата. Защото всички един ден ще остареем и ще срещнем бабите и дядовците ни на тяхната планета.

Четенето-игра е подходящ формат за групови занимания на деца между 6 и 12 годишна възраст.

Екипът ни е мобилен и със съдействието на домакини и партньори провеждаме четения-игра в училища, детски градини, музеи и частни пространства в София и Пловдив.

Благодарим за подкрепата на програма „Култура“ на Столична Община, Детска книжарница  „При Разказвача на приказки“  – Пловдив, Национален Политехнически музей – София, Музейко – София.
За информация и заявки за четене-игра в София и страната можете да се обръщате към Росица Маринова, координатор „Образователни програми“, Център АЛОС, 0897 932 005, rmarinova@alos.bg