КЕВИС `2020

Публикувано на

Между 25 и 27 юли 2020 г. се проведе петото издание на симпозиума за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“. За поредна година домакин на събитието е Регионален етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово.

Тазгодишното издание на симпозиума е кризисно. Световната пандемия се отрази изключително негативно по отношение на организацията и случването на подобни творчески инициативи в глобален мащаб. В следствие на това, „КЕВИС `2020“ се проведе в рамките само на три дни, без международно участие. Броят на артистите бе ограничен, а основните участници са студенти и ученици в сферата на изкуството. Независимо от обстоятелствата обаче, все пак „КЕВИС“ имаше, а от горепосоченото произтича и темата на изданието – „ВЪПРЕКИ ВСИЧКО!“.

През тази година се създават произведения на лендарта, които изхождат от  традиционната българска шевица. Автори са Добрин Атанасов и Галина Динева. Техни асистенти за изграждане на работите са студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Националната художествена академия, както и ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – гр. Трявна.

Със старта на форума, на 25 юли в ЕМО „Етър“ откри и изложба, свързана с инициативата. В нея е представена фотодокументация от предходните четири издания на симпозиума.

Организатори на „КЕВИС `2020“ са Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и РЕМО „Етър“. Традиционни партньори са катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Изкуство в действие“.

 

Снимки: