Беглика фест 2020

Публикувано на

За поредна година Център АЛОС осъществява цикъл от художествени инсталации на открито в рамките на фестивал „Беглика Хородея“ край язовир  „Голям Беглик“ в Родопите.

Инсталациите са разпръснати из цялата фестивална зона, като оформят визуалния облик на събитието. Изграждането им стартира заедно с началото на фестивала на 16-23 август. Фестът тази година е под идеята „Един народ“ за това основен мотив е шевицата Канатица, която символизира различните видове връзки в един род, неговото развитие или сродяване. Също така инсталациите тази година са в памет на Кристо (Христо Явашев) за това основен компонент в тях е бял плат. Инсталацията провокира интереса на гостите на фестивала и предизвика дискусии за методите на артистична намеса в природната среда.

Въпреки настоящата ситуация свързана с Covid 19 екипа от млади артисти създаде инсталации свързани със символика за обединение.

Автори на инсталацията са бивши ученици от художествената гимназия в Трявна и студенти от Софийски Университет, преминали през обученията на Център АЛОС в Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“: Доротея Челниева, Дилян Ангелов, Андрей Минтов, Никола Михов, Бонка Русева и Мария Бонкова.