Настолни игри от Античността и Средновековието

Публикувано на

През изминалата година Център АЛОС с екип от археолози, историци, дизайнери и занаятчии проучихме и създадохме възстановки на настолни игри, играни в България през епохата на Античността и Средновековието.

Открихме свидетелства за издълбани на крепостните стени на Плиска и Преслав игри Дама и Алкерк; схема на Дама, издълбана на скамейка пред Скален манастир от Силистренско; игри на зарове от Перперикон; стъклени пулове и фрагменти от игрални дъски от региона на Велико Търново и Свищов, игри с ямички от региона на Кюстендил и Русе…

Подбрахме и възстановихме най-представителните за Средновековието и Античността игри  – АЛКЕРК, ДАМА (с 9 и с 3 пула), Римски шах РОТА и игра на зарове. Историческите игри са изработени ръчно в ателие „Дъбрава“-София изцяло от естествени материали: кожен велур, керамика и стъкло. Игрите се свиват и връзват в лека кесийка, удобна за съхранение, носене и игра навсякъде.

На сайта www.dabrava.bg ще разберете как римските легионери са се подготвяли за битки чрез настолни игри, как арабите са тренирали стратегическо мислене, колко древен е хазартът и как се играят сега игри на над 2000 години.

Изказваме специално благодарност на археолога доц. Павлина Владкова за експертното мнение и ценни съвети, на дизайнера Deemight за търпението и прецизността и на Сито Студио и Ателие „Дъбрава“ за изобретателността.

Желанието ни е игрите да се използват в образователните събития на музеите и програмата на АЛОС „Образование чрез изкуство“, като разкриват през игра величието и мъдростта на отминалите епохи.

  Възстановяването на игрите е извършено по инициатива на Център АЛОС, с подкрепата на Национален Фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“, в партньорство с регионалните исторически музеи в Русе, Разград, Благоевград, Кюстендил и Враца, регионален археологически музей Пловдив, Музей на открито „Млтепе“ в с. Маноле – общ. Марица  и Сдружение „Бъдеще за Никюп“- с. Никюп – общ. Велико Търново.