МозайКАП vol 3

Публикувано на

На 19 и 20 юни 2021г. в Зоологическа градина–София проведохме ателие за мозайка от пластмасови капачки „МозайКАП“. С мащабната творческа инициатива, целим по артистичен начин да привлечем вниманието към опазването на природата. Над 500 посетители на зоопарка се включиха в ателието. Заедно подредихме пъстър пъзел на индийски слон с корона – символът на Софийския зоопарк. Повод за събитието е рождения ден на индийската слоница Артайда, която през юни навърши 58 години. Събитието акцентира на рециклирането и повторното използване на един от най-големите замърсители на планетата – пластмасата, в частност пластмасовите капачки. Всеки от участниците постави донесена от него капачка, или от капачките, които специално закупихме от инициативата „Капачки за бъдеще“.  В мозайката с размери 2,5 на 2,5 метра бяха наредени около 8000 капачки.

Водещи на ателието са арт-педагогически екип на АЛОС д-р Любен Кулелиев и Росица Маринова.  Ателието е част от музейната програма на Център АЛОС „Образование чрез изкуство“ През изминалите 3 години в ателиетата „МозайКАП” с домакинството на  Софийския зоопарк бяха направени от 22 000 капачки удивителните 7 мозайки на животински видове, обитаващи екологичната мрежа Натура 2000 в България: пеликан, червеногуша гъска, пъстърва, жаба дървесница, дъждовник, вълк и елен. След тях се нарежда и мозайката на Артайда, която е монтирана в близост до входа на слонарника като част от постоянната външна експозиция на Зоопарка.

Авторът на мозайката Росица Маринова разказва защо точно мозайка от капачки, и как изкуството може да е проводник към промяна на ежедневните ни навици и грижа за природата.

 

ФБ: МозайКап в зоопарка