Детски турнир „Античност и Средновековие“

Публикувано на

Колко лесно се учи и помни чрез игра?

През 2021 г. разработихме игрови-образователен турнир. Базиран е на опознаване на бита и културата на Античността и Средновековието посредством играни тогава в България настолни игри: римски шах Рота, Дама и Алкерк. Игрите са стратегически и са служили за трениране на поведение по време на битка и на бойни умения у бъдещите легионери. Визиите, гравирани по игралните табла са от крепостните стени на Плиска и подови мозайки от Епископската базилика в Пловдив. Използват се като основа за беседа за Античността и Средновековието в България. Поради универсалността на игрите, турнирът е адаптивен към различни места и обекти, на които има свидетелства от тези епохи. Форматът е мобилен и може да гостува и да се провежда по различни поводи, фестивали и образователни събития във вътрешни и външни пространства.

Участници са до 30 деца/младежи. Препоръчителна минимална възраст за игра варира между 6 и 8 г. , в зависимост дали е Рота, Дама и Алкерк. Игрите са тествани първо в  Регионален исторически музей – Кюстендил по време на традиционната им музейна работилница с деца и в музея в Тутракан.

Здравейте, отново от Тутракан,
децата и учителите истински се забавляват с римските игри. Благодарим!
Исторически музей – Тутракан

Окуражени сме от ефекта на игровия турнир и търсим възможности за въвеждането му в образователните програми и на други музеи и културни центрове в страната.

Благодарим за съдействието при разработването на турнирите на историците доц. Павлина Владкова (Регионален исторически музей Велико Търново), Мирослава Таскова (Регионален исторически музей – Кюстендил) и Росица Маринова (педагог-методик от екипа на АЛОС).

Tурнирите са част от музейната програма на Център АЛОС „Образование чрез изкуство“.