Настолни игри „Биоразнообразие“

Публикувано на

С удоволствие методици и педагози от АЛОС участвахме в надграждане на  образователната програма на Регионален исторически музей Благоевград. Създадохме информационни и игрови материали, които да въвличат детска и семейна публика, запознавайки ги с емблематични за Югозападния район защитени растения и животни. Разработихме материалите на принципа “Обучение чрез игра”, за да се формират трайни знания, базирани на емоционално възприемане и личен опит. 

Игрите са подходящи за детски, семейни и групови турнири и състезания. През 2022 г. игрите ще гостуват на посетителските центрове на Парковете Рила, Пирин и Беласица като част от пътуваща образователна интерактивна експозиция на музея.

Оборудвали сме с игри детския кът на музея в Благоевград. Благодарим на колегите, които се включиха в изработката: DeeMight с илюстрация и дизайн, Сито Студио с печат, кожарско ателие „Дъбрава“ с ръчна изработка.

За игрите

Игрите са от типа „Морски шах“, изработени ръчно от естествени материали. Игралното табло е от кожен велур, пуловете са от естествена многопластова кожа. Играта се свива и връзва в лека кесийка, удобна за съхранение, носене и игра навсякъде. Има 2 отбора за игра с по 5 пула за всеки отбор. Пуловете на отборите са с различни изображения на емблематични животни от парковете Рила, Пирин и Беласица. Играта развива стратегическо мислене, търпение и концентрация.

Видове игри

Шах „Високите планини“. Таблото е гравирано с еделвайс. Пуловете на двата отбора са с планинска коза и орел. Тези животни са характерни обитатели на алпийската зона на Националните паркове Рила и Пирин. Козата е своеобразна емблема на Рила а орелът на Пирин, изобразени са и на логата на парковете.  

Шах „Речни властелини“. Таблото е гравирано с визията на течаща вода. Пуловете на двата отбора са с бяла чапла и балканска пъстърва. Чаплата се среща по поречието на река Струма и вътрешните водоеми в района, а пъстърва е обитател на високопланинските реки.

Шах „Царете на гората“. Таблото е гравирано с дъбово листо и жълъди. Пуловете на двата отбора са с кафява мечка и бухал. Тези животни са характерни обитатели на широколистните и смесените гори в трите парка.

Шах „Владетелите на небето“. Таблото е гравирано. Пуловете на двата отбора са с орел и бухал. И двата вида птици се срещат на територията на парковете Рила, Пирин и Беласица.

Шах „Планини“. Таблото е гравирано. Пуловете на двата отбора са с кафява мечка и дива коза. И двата вида животни се срещат на територията на парковете Рила, Пирин и Беласица.

Цена на игра: 38 лв. За поръчки: office@alos.bg. Доставка с куриер. Разработката на игрите е част от музейната програма на Център АЛОС „Образование чрез изкуство“