Турнир „Нике – играта и победата“

Публикувано на

Радваме се, че на 25 май бяхме част от международния античен фестивал „Нике – играта и победата“ в археологическия резерват Никополис ад Иструм. Представихме възстановките ни на античните игри Алкерк, Римски шах „Рота“, Дама-Вавилон, Римски шах „Терни лапили“ и Римски игри на зарове, играни в България през отминалите епохи. В турнирите се включиха повече от 150 участници. Самите игри се превърнаха в послание за обединение, насочвайки вниманието върху важността на игрите от древността до днес като сплотяващ,  общочовешки елемент в общуването между хората и спокойно и весело прекарване на свободното време. Ролята на тези игри от хилядолетия е също да тренира ценни и за съвремието умения като концентрация, съобразителност, наблюдателност, бързина, последователност и стратегическо мислене.

За нас беше удоволствие между да участваме в един от най-старите антични фестивали в България, стартирал 2016 г. Под формата на гладиаторски битки и настолни игри, военни демонстрации, музика и поезия, посетителите се докоснаха до античните традиции на Никополис ад Иструм. Разнообразието от културни и религиозни практики, ритуали, мода и игри съдейства за доброто настроение на фестивала, хвърляйки нова светлина върху бита и живота на града през античността. Ролята на екипа на АЛОС беше да увлече посетителите на фестивала чрез игри да се потопят в бита и мирното ежедневие на хората от Античността. 

Благодарим на Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiоrum Ulpiae Serdicae“ за поканата, както и на всички участвали. Турнирите с настолните игри са част от програмата ни „Образование чрез изкуство“

КАУЗА: С покупката на игрите, вие подкрепяте свободния достъп до турнирите и ателиетата в образователната ни програма в цялата страна.

БТА за фестивала 

Представянето на игрите е с подкрепата на Национален фонд „Култура“.