Римски шах „Терни лапили“ и Морски шах

Публикувано на

Последните ни възстановки на хилядолетни настолни игри са посветени на Епископската базилика на Филипопол. Тя е най-голямата раннохристиянска църква в страната и е дом на над 2000 м2 подови мозайки с различни геометрични орнаменти, птици и растения.

История на игрите

Римският шах „Терни лапили“ и Морският шах са стари стратегически игри. Корените им можем да проседим  до Древен Египет, от където са намирани фрагменти на игрални дъски с три реда. „Терни лапили“ е популярна игра в Римската империя още през I в. Морският шах е по-съвременният му вариант, познат като игра с хиксове и нули (X и 0).

Двата шаха са част от серия възстановки на исторически игри, изработени ръчно в Ателие „Дъбрава“–София от 100% естествена кожа. Игралното табло е от естествен велур. Десетте кожени пула са гравирани с изображения на птиците паун и токачка, разкрити на антична мозайка в Базиликата.

Качулатата токачка е разпространена в тропическа Африка. Паунът все още живее в дивите гори, джунгли и поля на Индия и Индийския полуостров. От векове е считан за символ на царската власт. Присъствието на тези екзотични птици на мозайките свидетелства за широките търговски връзки на Римската империя. Специалното изобразяване на над 100 птици в мозайките ги превръща в символ на Райската градина.

 

Цел на игрите

Печели играчът, който подреди 3 пула в хоризонтална, вертикална или диагонална редица.  При римският шах „Терни лапили“ играчите могат да местят пуловете си, докато постигнат победа.

С покупката на игри Вие подкрепяте свободния достъп на деца до творчески ателиета и турнири с антични и средновековни игри в националната музейна програма „Образование чрез изкуство“ на Сдружение „Център АЛОС“. Можете да поръчате игра или турнир на office@alos.bg и 0897 932 005.

Игрите са създадени по инициатива на АЛОС, с домкинството на Епископската базилика на Филипопол и с подкрепа на Фондация Америка за България. 

 

Снимки АЛОС и www.plovdivmosaics.org