Антични настолни игри МАДЕЛИНЕТ и ПОДКОВА

Публикувано на

Последните ни възстановки на хилядолетни игри са посветени на Епископската базилика на Филипопол –  сърцето а днешен Пловдив. Тя е най-голямата раннохристиянска църква в страната и се радва на 17-вековна история. Впечатляващи са над 2000 м2 подови мозайки, с различни геометрични орнаменти, цветя и птици, изградени от разноцветни камъчета – тесери.

История на игрите и правила за игра

Игрите „Маделинет“ и „Подкова“ са две от най-старите стратегически настолни игри, следващи принципа на Блокадата. Възникнали са независимо една от друга в Мала Азия, Америка, Азия и Африка. „Маделинет“ е ориенталска игра, разпространена и в средновековна Европа. „Подкова“ произхожда от Древен Китай. Играят се от двама души. Подходящи са за над  5 г. Целта на игрите е да се блокират пуловете на опонента си, така че да не може да ги мести. Печели последният играч, преместил пул. 

Двете игри са част от серия възстановки на исторически игри, изработени ръчно в Ателие „Дъбрава“–София от 100% естествена кожа. Игралното табло е от естествен велур, украсено с екзотични птици от мозайките в базиликата –  индийски паун и африканска токачка.

С покупката на игри Вие подкрепяте свободния достъп на деца до творчески ателиета и турнири с антични и средновековни игри в националната музейна програма „Образование чрез изкуство“ на Сдружение „Център АЛОС“. Можете да поръчате игра или турнир на office@alos.bg и 0897 932 005.

Игрите са създадени по инициатива на АЛОС, с домкинството на Епископската базилика на Филипопол и с подкрепа на Фондация Америка за България.  

Снимки АЛОС и www.plovdivmosaics.org