Светлина за изчезващите видове

Публикувано на

Като част от серията „Ателиета в зоопарка“,  на 19 май  гостувахме на Зоологическа градина – София с ново творческо ателие, посветено на застрашените в световен мащаб животински видове.

Представяйки възможностите на рециклираната хартия, изработихме цветни и вдъхновяващи хартиени фенери със силуети на три застрашени животни от три континента  Африка, Азия и Европа, а именно бял носорог, снежен леопард и бухал. Зоопарк София отглежда представители и на трите вида. Днес популацията на тези животни драстично намалява  вследствие на посегателства и унищожаване на техните местообитания, засилвайки  необходимостта от осезаеми грижи.

Като избрахме рециклирана хартия за основен материал на фенерите, ателието се превърна  в своеобразно послание за опазване на хабитатите на тези животни, защото именно изсичането на горите за суровини е една от причините за унищожаване на техните „домове“. 

Всеки от участниците изрисува своя фенер със животните и средата, която обитават. Белият носорог в неговия дом – саваната с африканския червен залез. Мъдрият бухал във вековни гори и дори в градовете. Снежният леопард на непристъпни скали. Участниците взеха фенерите, за да може в домовете им да гори светлинката на грижата за животните. 

Водещ на ателието е Росица Маринова (Rossmarin ART). Тя художник-биолог и вече 21 години е водещ на артистичните екологични ателиета на АЛОС, автор е и на 9-те мозайки от капачки „МозайКАП“ в зоопарка.

Благодарим за участието на всички малки и големи творци, както и на Зоологическа градина – София за домакинството.  

Ателието е част от серия „Ателиета в зоопарка“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и от музейната програма на АЛОС „Образование чрез изкуство“

Снимки: Център АЛОС и Христина Филипова