МозайКАП 2.0

Публикувано на

На 25 май 2019 г. в Зоологическа градина София бе проведена втората отворена творческа работилница „МозайКАП“. Над 400 посетители на зоопарка се включиха в изграждането на мащабни мозаечни пана в уъркшопа на Любен Кулелиев и Росица Маринова.

Участниците в работилницата направиха мащабните мозайки чрез подреждане на около 6500 цветни пластмасови капачки върху предварително изрисувани пана. Много от участниците си носеха капачки за мозайките. Останалите бяха закупени от „Капачки за Бъдеще“ в подкрепа на каузата им за даряване на кувьози на болници, а капачките, които не бяха използвани са дарени обратно за кампанията.

Изобразени бяха още 2 емблематични за България животински видa, характерни за зоните на Натура 2000: сив вълк и благороден елен. Новите пана допълниха мозайките, създадени миналата година в първата работилница МозайКАП: къдроглав пеликан, червеногуша гъска, балканска пъстърва, жаба дървесница и дъждовник. Произведенията са постоянна част от външната експозиция на зоологическата градина – София.

Благодарим на Катерина Зарева и на зоопарка за любезното домакинство. Оставаме с желание да сътворим мозайки от капачки на мечка и прилеп в следващите работилници МозайКАП. Събитието е част от музейната програмата „Образование чрез изкуство“ и платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на център АЛОС.