Спаси птица със стикер

Публикувано на

Пролетта е времето на влюбените птици. Особено рискови месеци за градските пернати обитатели. Една от опасностите е сблъскването им в прозорци – невидима за тях преграда. Стъклата отразяват небето и околните дървета и подвеждат към сблъсък както възрастни опитни в летенето птици, така и малките, които тепърва се учат.

Затова, на 27 април представихме темата в Зоологическа градина-София с творческо ателие „Спаси птица със стикер“. В него посетителите създадоха свои стикери за прозорци, които да ги направят по-видими и безопасни за птиците. Заедно изработихме стикери с цветни рисунки на птици. Желанието за оцеляване подсказва на птиците да избягват хищници. Те безпогрешно ги разпознават, дори и ако са само неподвижен силует на стикер. Рисувахме стикери на сови – най-безшумните летци, на соколи – най-бързите ловци. Освен на хищните птици рисувахме и цветния синигер – символът на София, пчелояда „българското колибри“ – е, не е толкова малък, не е и колибри, но пък е най-шареното българско пиле, имаше и розов пеликан и чайки и много други.

Благодарим на всички малки и големи творци, така с изкуството си спасихме не една птица!

Водещ на ателието е Росица Маринова (Rossmarin ART). Тя художник-биолог и вече 21 години е водещ на артистичните екологични ателиета на АЛОС, автор е на 9-те мозайки от капачки “МозайКАП“ в зоопарка.

Снимки: Център АЛОС

Ателието е част от серия „Ателиета в зоопарка“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и от музейната програма на АЛОС „Образование чрез изкуство“