Ателие „Аборигенно изкуство“

Публикувано на

В днешното ни ателие „Древното изкуство и животните на Австралия“ се запознахме с два срамежливи младежа ръждиви кенгурата, наскоро дошли в Софийския зоопарк и с техния съсед емуто. Поговорихме за навиците и начина им на живот, как кенгурата ползват опашките при бойни схватки, какво са двуутробните бозайници на Австралия и как малките кенгурчета спокойно си живеят в торбичката на кенгуруто майка поне 1 година след раждането. Поприказвахме също и за заплахата, която все още представляват внесените от заселниците нетипични за Австралия животни, как котките са унищожили не една нелетяща австралийска птица и каква изненадваща напаст могат да са камилите и зайците.

Благодарим на всички участници, които се включиха в ателието и изрисуваха с цветни точки „по аборигенски“ свои сувенирни магнити – кенгуру и киви. Всеки път се радваме на срещи с вас и научаваме нови неща по темите на ателиетата. Изкуството на коренното население на Австралия е най-старата непрекъсвана художествена традиция в света. Разшифровахме част от скрития език на цветове, багри и образи. Използвахме характерната земна гама, добивана със стриване на скали и растения: жълто – като слънцето, кафяво – като земята и пръстта, червено – като пустинния пясък и бяло – като облаците и небето.

Благодарим специално на най-ранобудните и първи участници, които показаха снимки на аборигенно изкуство от столицата Камбера и с удоволствие обсъдихме символиката на тази древна художествена техника. В нея се крие дълбока символика свързана с възхищението от животните и природата, със сънища и легенди.

Можете да разпознаете точката – символ на Аз-а, кръговете – символ на събиране, сборище, средищно място, общност, подкрепа и обединение, толкова важни за тези древни аборигенни общества, изтъкващи предимството на съвместния живот пред благото на индивида.  

Водещ на ателието е Росица Маринова. Тя е художник-биолог и вече 21 години е водещ на творческите екологични ателиета на АЛОС, автор е на 9-те мозайки от капачки в зоопарка.

Ателието е част от серия „Ателиета в зоопарка“ от музейната програма на АЛОС „Образование чрез изкуство“. Следете за следващите ни съвместни събития есента. Ателието е с подкрепата на Национален Фонд „Култура“.