Праисторическа настолна игра

Публикувано на

През изминалите няколко месеца Център АЛОС с екип от археолози и историци от Регионален исторически музей Кюстендил, дизайнери и занаятчии проучихме и създадохме възстановки на древна настолна игра от Кюстендилско. Прототип на играта е керамичен предмет с 16 ямички, намерен от археолога доц. д-р Стефан Чохаджиев в енеолитно селище в с. Слатино. Това е една от най-старите игри, открити в България – приблизително на 6800 г. Датирана е от каменно-медната епоха, даже преди аналогът й, за който се предполага, че е от Древен Египет.

Изработихме възстановка на играта с автентична визия ,от естествени материали – дърво и кожа. Коженият вариант е с игралното табло от естествен велур, свиващо се в кесийка, лесна и удобна за носене навсякъде.  Изрисувана е с 16 игрални кръга и орнаменти между тях, наподобяващи фигурите, издълбани на оригинала и на други предмети от същата епоха: предписмени знаци и знаци на съзвездията „Голяма мечка“ и „Лебед“.

Дървеният вариант е изработен от масивна тъмна акациева дървесина, ръчно обработена и омаслена. Игрите са комплектувани с 32 малки каменни пула. Правилата за игра са заимствани от сходната игра „Манкала“.

Специално благодарим на историка Мирослава Таскова за експертното мнение и ценни съвети, на дизайнера Deemight и Ателие „Дъбрава“ за изобретателността.

Оборудвали сме с игрите образователните събития на партньорите ни РИМ – Кюстендил. Целта ни е с музейната програма на АЛОС „Образование чрез изкуство“, да разкриваме през игра величието и мъдростта на отминалите епохи. Провеждаме детски и семейни образователни турнири с тази игра и с другите ни възстановки на настолни игри от Античността и Средновековието. Със закупуването на игрите вие подкрепяте образователната програма на АЛОС.

За поръчки: office@alos.bg или 0897 932 005.

 

 Възстановяването на праисторическата играта е с подкрепата на Национален Фонд „Култура“ и Регионален исторически музей – Кюстендил.