Книга „Художествени инсталации“

Публикувано на

„Художествени инсталации“ е поредната книга на проф. Орлин Дворянов, която Център АЛОС издава. Тя е изключително задълбочено и многоаспектно изследване върху инсталационното изкуство. Авторът разглежда същността на понятието „художествени инсталации“ и еволюционните процеси в развитието им.

Акцентира върху историческата хронология от гледна точка на формалните им измерения и върху концептуалната основа, на която те стъпват. Изяснява разнородния контекст на модернизма и постмодерната ситуация, с многобройните концепции на често разнопосочните явления от света на изкуството. Книгата изобилства от примери и описания на творби и художествени практики, като авторът демонстрира един изключително широк поглед относно разглежданата тематика.

Книгата е представена сред академичните среди.

Официалната премиера и среща на автора с читателите е на 4 април от 18:30 часа в галерия „Етюд“ в София.

Проф. д-р Орлин Дворянов е сред най-големите имена на българското съвременно изкуство. Той е сред емблематичните лица на така наречения „български авангард“ от 80-те и 90-те години на ХХ век. Участник и организатор е на едни от първите артистични опити, свързани с навлизането на концептуалните изразни форми у нас. Дворянов е дългогодишен преподавател по Съвременно изкуство в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на сдружение „Изкуство в действие“ – най-старата съществуваща независима арт организация в България. Автор е на книгите „Концептуалната тенденция в съвременното изкуство“ (2003), „Въведение в неконвенционалните форми“ (2010), „Сдружение Изкуство в действие. 25 години – кауза и инструмент за художествени стратегии“ (2017, Център АЛОС).

Книгата е с меки корици, 264 стр., цена 25 лв.

За поръчки: office@alos.bg тел. 0897 93 20 05

Научен редактор и автор на художественото оформление е доц. Добрин Атанасов.

Издава Център АЛОС, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.