Игрите по българските земи

Публикувано на

През изминалите месеци изпълнихме още един кръг на музейната ни програма „Образование чрез изкуство“, посветен на игрите по българските земи през Античността и Средновековието.

Изработихме възстановки на историческите настолни игри Римски шах Рота, Дама и Алкерк специално за образователните програми на историческите музеи в Исперих, Разград, Русе, Малтепе и археологическия музей в Пловдив. Вече може всеки посетител на музеите да изпробва своите стратегически ходове с игрите, които да тренирали военните тактики у младите бойци още преди 2 000 години.

Особено се радваме, че успяхме да окомплектоваме с игри образователната програма на музея в Исперих. Когато през 2021 г. проучвахме настолните игри играни в България е стари времена, историците от музея ни дадоха сведение за интересна находка именно от Археологически резерват „Сборяново“, близо до Исперих. Там са намерени игрални полета на „Дама“, изсечени директно в скалите, както и фрагмент от игрална дъска „Дама“, открит в тракийска могила.

За да поиграете с автентичните възстановки на игрите, следете събитията в музеите, както и турнирите по програмата ни „Образование чрез изкуство“. Можете и да закупите и от другите ни настолни игри от Античността и Средновековието. С купуването на игрите вие подкрепяте образователната програма на АЛОС. За поръчки: office@alos.bg или 0897 932 005.

Център АЛОС оборудва образователните програми на музеите с исторически настолни игри благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата.