МозайКАП vol 4 „Земята“

Публикувано на

За екипа на АЛОС е чест да участваме редом с WWF-България в Международната екологична инициатива „Часът на Земята“. За втора година се включваме с публично арт ателие в глобалния призив за споделена грижа за добруването, природата и мира на планетата. На 26 март проведохме открито ателие за мозайки от цветни капачки „МозайКАП“ в градината на Народен театър „Иван Вазов“.

Над 300 човека, в компанията на пандите на WWF подредиха над 4000 капачки под формата на планетата Земя. Всеки желаещ получи възможността лично да постави своята капачка в мозаечното пано, като по този начин символично покаже съпричастност към бъдещето на нашия общ дом Земята. Капачките са закупени от „Капачки за бъдеще“ в подкрепа на каузата за набавяне на средства за планинска линейка. Всеки можеше и да донесе събрани капачки, които да постави лично в мозайката. Оказа се, че накрая на деня си тръгнахме с повече капачки, отколкото бяхме занесли. И имахме прекрасна цветна мозайка „Земя“, широка цели 2,5 м. Впоследствие готовата арт инсталация ще бъде изложена на видно обществено място в София.

Водещи на ателието са екип на Център АЛОС: д-р Любен Кулелиев и Росица Маринова (Rossmarin). Специално благодарим на инж.  Диляна Керемедчиева, на нашите помощници учениците от столичната Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов “ Калина Стоянова, Дея Димитрова и Александра Цветкова и техният преподавател Красимир Бонев и разбира се, на екипа на патньорите ни WWF-България. Ателието за мозайка от капачки „МозайКАП“ е част от музейната програма на АЛОС „Образование чрез изкуство“, а обучението на ученици от художествените училища е част от Програмата „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Ателието по повод „Часа на Земята“ се реализира с финансовата подкрепа на СП „Култура“ – 2022.

Събитието е част от Годишната програма на АЛОС за 2022, с подкрепата на Национален фонд „Култура“.