Бартълби

Публикувано на

Моноспектакъл „БАРТЪЛБИ“, по Хърман Мелвил

Превод: Марий Росен и Александър Митрев;

Сценарий и режисура: Марий Росен;

Музика: Милен Апостолов;

Плакат: Петя Денева

Продуцент: Център АЛОС

За своето участие в пиесата актьорът Александър Миртев е номиниран за Награда ИКАР за най-добра мъжка роля за 2022 г.

Разказът “Бартълби, писарят” е публикуван за първи път анонимно през 1853 г. в САЩ. Както повечето книги на Мелвил, приживе и тази няма голям успех сред читатели и критическа общност. Години след смъртта му, писателят е припознат като един от класиците на американската литература.

Днес “Бартълби, писарят” е придобил култов статут и се смята за един от най-добрите разкази в световната литература. Историята е за адвокат от Уол Стрийт, който наема нов писар за кантората си. След като той първоначално преписва огромно количество документи, без обяснение спира и отказва да извършва повече каквато и да било дейност. На всички молби отправени към него отговаря с фразата: “Бих предпочел да не го правя”.

Една натрапчива тревога години наред не ми дава мира и все ме връща към запалената лампа на този текст на Мелвил. Но не толкова светлината му, колкото неговата сянка ме привлича да се хвърлям слепешката в нея.         

“Бартълби, писарят” е енигматичен разказ. И ако в първите си прочити полагах усилия да го разгадая, то сега съм по-скромен – формулирам въпроси, а те пък често се припокриват с отговорите.

Историята е представена от адвоката при когото Бартълби е служил за последно. Той говори с хумор, самоирония и доброта, но колкото по-навътре в историята навлиза, толкова по-мрачно и страшно става. И вече не можеш да се върнеш обратно. Следваш разказвача, а той постепенно се превръща в необяснимия обект на своя разказ. Накрая двамата стават едно – така, както човек е единен със своята сянка.

И преди да ви оставя в чудене каква пък е тази история, само ще добавя, че ако не е Александър Митрев, с когото делим общ нездрав интерес към нея, аз вероятно бих предпочел да не я разказвам.

Марий Росен

Бартълби в медийте: БНР,От Града, Монитор,Mikamagazine

Събитието е част от Годишната програма на АЛОС за 2022 и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.