Трохи на хартия и на картини

Публикувано на

На 20 и 21 март 2022 г. представихме последната издадена от АЛОС книга „Трохи на хартия“ на театралният режисьор Марий Росен с илюстрации на Александра Георгиева.

Няколко години след първата стихосбирка „Каменните хвърчила“,Марий зарадва читателите си с „Трохи на хартия“.

Игра на думи, парадокс и опростен изказ са основните изразни средства, с които си служи авторът. Или казано на неговия поетичен език „небрежно разпилени трохи от стихове и следи от птица, която ги следва“.

За „Трохи на хартия“ големият поет, журналист и преподавател доц. Марин Бодаков, приживе беше написал: “Стихотворенията преобръщат установени положения и обновяват света, правят го по-честен и ведър. Поетиката на чудесния поет Марий Росен фиксира онези житейски мигове, в които прозираме истината – изведнъж тя ни освобождава. Колкото и да са малки по обем текстовете, всеки от тях е крачка по пътя на отказа от един фалшив аз, поглед към реалността с широко отворени, дори детски очи.”

За представянето на книгата художничката РосМарин (FB: RossmarinArt) създаде вдъхновени от стиховете поетични картини от морско стъкло, морски камъчета и дърво. Картините са в синхрон с визията и посланието на книгата. Използваните естествени материали и минималистичната намеса остават усещането за истинност и преходност. Всяка картина е един миг живот на стиховете, като трохи въздух, уловени в рамка.

Радваме се, че книгата и изложбата намериха най-удачното място за представянето си, специално място, където да бъдет „единствени“. Благодарим на домакините ни Дани Радичков и книжарница One Book Bookstore.

Поетичните книги и картини можете да поръчате от Център АЛОС на office@alos.bg и 0897 932 005. Очаквайте нови срещи с Марий Росен & РосМарин.

Събитието е част от Годишната програма на АЛОС за 2022 и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.