Турнири с хилядолетни игри във Враца

Публикувано на

През пролетта създадохме заедно с дизайнери и занаятчии автентични възстановки на настолни игри, играни в България през Средновековието. Игрите дарихме за обогатяване на образователната програма с посетители на Регионален исторически музей Враца.

Благодарим за съдействието на Тихомир Машов, историк в музея и активист на Младежкия център в града. Сред 20-те музея в програмата ни „Образование чрез изкуство“, РИМ Враца се отличава с много интензивно прилагане на игрите ни за образователни цели.

Включени бях в празничната програма по повод юбилея на музея „70 години РИМ Враца“. В специално събитие „Ден на предизвикателствата и игрите“  на 28.04.2024 в турнир с настолните ни игри Дама, Алкерк и Римски шах „Рота“. Мериха сили деца и техните родители, баби, дядовци, приятели. Участваха също и младежи от клуб за Настолни игри, към  Младежки център Враца.

Игрите бяха включени и в програмата на Европейската нощ на музеите на 13 май 2023 г. Музея отвори вратите си към всички желаещи да се включат в заниманията до полунощ. Турнирът при такова голямо текучество на хора има своите специфики – включват се много възрастни хора, които имат желание да разгърнат игрите на по-стратегическо и тактическо ниво. От друга страна поради големия интерес и наплив на играчи, се оказаха по-подходящи по-бързите игри, каквато е „Римски шах „Рота“. Забелязахме рекорден брой играчи за една вечер – над 400 човека. Хилядолетните исторически игри играха заедно с другите образователни игри на музея: Интерактивна, виртуална игра „QR приключение“ и Лов на съкровища в музея и в градска среда.

Друг успешен формат за приложение на игрите е в пакета „Рожден ден в музея“. Забелязваме повишаване на популярността и интерес към него и специални заявки от рожденници, празнуващи в музея с приятели и хилядолетни игри.

Турнирите с настолните игри са част от музейната програма на Център АЛОС „Образование чрез изкуство“. Оборудването с игри на образователната програма на музея е с подкрепата на програма „Възстановяване и развитие на частните културни организации“ на НФ „Култура“.

Снимка на РИМ Враца  – Антон Георгиев