Настолни игри в „Малтепе“

Публикувано на

ДАМА е стратегическа игра, позната още от Древна Гърция и Рим. Среща се и в България, като сведения за това се откриват в римския легионен град Нове край град Свищов, крепостните стени на Плиска и Велики Преслав под формата на издълбани графити в каменни блокове и постаменти. Открита е дори в тракийска могила край Исперих и на скамейка пред скален манастир в Силистренско. Център АЛОС, заедно с дизайнери и занаятчии изработихме ръчно от кожа и стъкло възстановки на играта, запазвайки автентичната й визия.

Щастливи сме, че възстановките имат нов дом – Културно-информационен център „Малтепе“. Там вече посрещат посетителите с нашата игра ДАМА, в допълнение на традиционните им занимания Глина, Керамика и Археология, разработени със съдействието на майстор – грънчаря Радостин Ганев. Практическите ателиета по древни занаяти развиват творческите и откривателските умения и превръщат децата от наблюдатели – в активни участници. На15 юни се проведе първият турнир с настолните игри сред младежи. Участници бяха ученици от пловдивска математиеска гимназия, специалност „Графичен дизайн“. Посещението им на могилата и турнирът са награда, организирана от техните преподаватели. И вие можете да резервирате визитата си тук.

Защо „Малтепе“ е специално място?

С височина 26 м и диаметър 140 м, тя е най-голямата могила сред около 30 000 регистрирани могили в България. Намира се край село Маноле на 17 км от Пловдив. Тя е част от мащабен тракийски могилен некропол с централна гробница и съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк II, съюзник на римските императори. Свързана е с историята на античния Филипопол в периода I в. пр. Хр. – III в.сл. Археолози разкрили в сърцевината на могилата колосална структура, която за изненада на всички не се оказала гробница, а плътна с камъни кула, висока 23 м и широка 9 м. Точното й предназначение е обект на много хипотези, сред които, например постамент на огромна статуя. Очаква се до няколко години могилата „Малтепе“ да влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. 

Турнирите с настолните игри са част от музейната програма на Център АЛОС „Образование чрез изкуство“. Оборудването с игри на образователната програма на Малтепе е с подкрепата на програма „Възстановяване и развитие на частните културни организации“ на НФ „Култура“.

Photo credit: КИЦ „Малтепе“, ancientbulgaria.bg