Ателие за въображение

Публикувано на

Представяме ви ателието на Любка Маринкова с деца от зооклуб „Ной“ към зоологическа градина София. Любка е част от авторите на АЛОС. Ателието  се състоя на 26 ти април 2023г. В основата на творческия процес седи въображението.Това, което ни кара да харесаме повече книгата от колкото филма. Това, което като деца ни рисува несъществуващи картини в облаците, клоните на дърветата, шарките по камъните или странните лица в скалите. Въображението ни оформя образи във всичко около нас и когато добием достатъчно опит и знания то се превръща във фантазия. В съвременния свят все по-често се наблюдава умора в децата и липса на живец. Всичко е скучно и въображението все по-често се изражда в негативен план. Чрез ателието децата бяха предизвикани да търсят образ в набързо надраскана драскулка на листа. Да го оформят и довършат като нещо познато като разбира се търсенето тематично се въртеше около животните. За визуализиране на работата изпозвахме един цвят за хаотичната драскулка и друг за довършителния процес. Идеята за това арт предизвикателство дойде от личния опит на художничката която е използвала похвата си в ранните си скици и упражнения. Децата с ентусиазъм приеха идеята и създадоха различи фантастични образи. Своеобразна изложба завърши деня, като съпостави различните похвати при децата.

Ето какво споделя Любка:

Всички знаем какво неизчерпаемо въображение имат децата. Откриваме лица, животни и други различни обекти във всичко. Облаците в небето често рисуват картини във главите ни, но най-често ги забеляват децата. Шарките на камъчетата често ни напомнят на рисунки, понякога дори и на букви. Има творци, които взимат парче дърво от природата и с много малко намеса го превръщат в животно, птица, или танцуваща балерина например. Затова ще предизвикам детското въображение под формата на игра с рисунката. Ще разберем може ли от случайна драскулка да се роди нещо неочаквано. Ще им покажа как в белия лист живеят фантастични зивотни и заедно ще ги накараме да оживеят.

Любка Маринкова е художник дизайнер със специалност „Дизайн на детска среда“. Участва не веднъж като гост лектор към лятното зооучилище в зоопарк София в деня за изкуство. Автор е на илюстрации към образователни табели и диорами в зоопарка, както и на изложбата с рециклирани варели, представяща застрашени видове животни.

Ателието се проведе със съдействието на „Национален Фонд Култура“.