Мехен. Игра на змията

Публикувано на

През изминалите четири месеца Център АЛОС с екип от дизайнери и занаятчии проучихме и създадохме възстановка на първата позната в света настолна игра за повече от двама души – Мехен, игра на змията. Тя  произхожда от Древен Египет, 3000 г. пр.н.е. Кръстена е на богинята Мехен, която една нощ се превърнала в змия, за да защитава лодката на бога на слънцето Ра при нощното му пътуване. Игралното табло е с навита на спирала змия. Играта била свещена. Използвали са я в ритуали и церемонии, съпътствала е египтяните в задгробния им живот. Душата на човек трябвало да пътува по змийските серпентини до главата – центърът на света, за да е със своя Бог.

Възстановката създадохме, за да представим древните вярвания за силата на змията. Целта ни е чрез игра да преборим негативните стереотипи и страх, който много хора имат по отношение на змията.

Възстановката на играта е нарисувана от Deemight и изработена ръчно в Ателие „Дъбрава“ и Sito Studio с автентична визия, от естествени материали. Игралното табло е от естествен велур, свиващо се в кесийка, лесна и удобна за носене навсякъде. Може да се играе от 2 до 6 човека. За всеки играч има по 6 стъклени пула и по 1 кожен пул-лъв. Заровете са възстановка на древноегипетски двустранни дълги зарове-пръчици. Изписали сме ги с йероглифи, препращащи към историята на Мехен. Правилата варират много, тъй като е трудно да бъдат доказани точните начини, по които са играли преди 5000 години. Изследователи правят различни реконструкции на правилата, основно на база на сходната африканска „Игра на хиената“. 

Посветили сме играта на змията анаконда – величествен експонат във фоайето на партньорите ни Регионален природонаучен музей – Пловдив. Оборудвали сме с 15 игри образователната им програма.

Във фоайето на музея служители и посетители направиха надиграване с древната фараонска игра Мехен. За следващи детски и семейни турнири следете събитията на музея и на АЛОС.

Целта ни е с музейната програма на АЛОС „Образование чрез изкуство“, да разкриваме през игра величието и мъдростта на отминалите епохи. Провеждаме детски и семейни образователни турнири с тази игра и с другите ни възстановки на настолни игри от Древността, Античността и Средновековието. Със закупуването на игрите вие подкрепяте свободния достъп до ателиетата и турнирите в образователната ни програма.

Поръчки на игри и турнири: office@alos.bg или 0897 932 005.

Възстановяването на Играта на змията „Мехен“ е с подкрепата на Национален Фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“.