Инициатива „Зелен Дунав 2007 – Крайдунавски традиции“

Публикувано на

Инициативата „Зелен Дунав“ цели да мотивира хората от Подунавието да ценят и опазват природните и културни богатства на поречието. Това е дългосрочна международна инициатива, в рамките на която държавите от дунавския басейн празнуват Денят на Дунав (29 юни) с различни обществени акции, изяви и тържества.

Дейности и резултати

През 2007 г. се проведоха празници на Крайдунавските традиции в 41 населени места от българската част на поречието. Всяко от градовете и селата представи свой типичен самобитен фолклор и характерни гозби, съчетани с пътуваща изложба, конкурси за детска рисунка и за дунавска вкусотия. Беше направен и разпространен кратък филм „Крайдунавски традиции“, представящ многообразието на местния фолклор, занаяти, чествания, вярвания, бит и нрави. Естествен завършек на всеки празник беше вечното дунавско хоро на неповторимия Дико Илиев, събрало мало и голямо на площада. Отпечатани и раздадени като награди бяха книжки със специално подбрани „Дунавски гозби”; „Крайдунавски раздумки“ – джобно речниче с типичен местен говор и „Дунавски занаяти и вярвания”, като например плетенето на мрежи, лодкарството, обичаите Пеперуда, Лазаркиня и други.

Финансиране

Инициативата е организирана от фондация „ЕкоОбщност“ с финансовата подкрепа на Кока-Кола ХБК. Екипът на център Алос се ангажира с отразяване на празниците, заснемане на филма и представяне на дунавското природно и културно богатство чрез пътуващата фотографска изложба „Дунавският дух“.

Отзиви

Росица Маринова:

„Дълго време след приключването на 20-дневното крайдунавско турне, не можех да си представя, че денят ми може да завърши без да съм видяла Дунава или някое дете да рисува лодка, без да съм яла риба на цъкалия по Тутракански или печен шаран а ла Дако или пък от великолепните погачи, с които ни посрещаха и изпращаха навсякъде. Не можех да пресека площад, без да се огледам за да открия къде е дунавското хоро… С хубавите неща, човек бързо свиква.“

Снимки от проекта