Видеоарт и дигитална интеракция

Публикувано на

Приключиха уъркшопите по Видеоарт и дигитална интеракция,  реализирани в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, гр. Трявна по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Наред с възпитаниците на тревненското художествено училище, в тях участваха и ученици от художествената гимназия в Троян, които по това време бяха в Трявна във връзка с участие в друг арт симпозиум по същия проект.

Уъркшопът за видеоарт бе ръководен от преподавателя в Националната художествена академия Рене Беекман. Беекман е сред основателите на магистърска програма „Дигитални изкуства” в академията. Преподава в няколко дисциплини, свързани с модулите Екранни изкуства и Системи за интерактивно изкуство.

Уъркшопът за дигитална интеракция бе воден от Албена Баева, която е от първия випуск в академията, завършил магистърската програма. В момента се изявява като дигитален художник. През 2011 година Баева печели престижните награди за съвременно изкуство ESSL и VIG.

Практическите занимания в уъркшопите бяха предхождани от лекции и видео презентации на двамата водещи, които разясниха основите на тези видове изкуства в теоретичен и исторически план. По-късно, в процеса на работа участниците заснеха и монтираха свои видеотворби основани на експериментиране с камерата и програмите за видеомонтаж. По този начин те представиха своята художническа гледна точка в употребата на тази медия.

В уъркшопа за дигитална интеракция участниците създадоха интерактивни арт  инсталации, които реагират на звук и движение. В произведенията се използваха компютърни програми, които преобразуват сигнал от микрофон и уеб камера за управление на екранни изображения в реално време. Засегнатата проблематика изследва възможностите за диалог между човека и машината.

Резултатите от работата бяха представени в рамките на обща презентация пред ученици, преподаватели и гости на тревненската художествена гимназия.

Проектът се реализира от екипа арт-педагози на Център за неформално образование и културна дейност – Алос, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

видео:

снимки: