Пърформанс арт

Публикувано на

p1380109 На 14-ти и 15-ти май 2012 г. се проведе уъркшоп в областта на пърформанса под името „Действие – присъствие“. Ръководител бе първият доцент по пърформанс в България – доц. д-р Орлин Дворянов, преподавател в Софийски университет  и съосновател на най-старото арт сдружение у нас – Сдружение „Изкуство в действие“.

Основните моменти от историята на пърформанса, теоретичните му основи и практическото му проявление бяха разяснени в обширна лекция. В съпътстваща видеопрезентация бяха показани пърформанси, които се смятат за класически за този вид изкуство. Представената селекция включваше  произведения на Марина Абрамович, Вито Акончи, Йозеф Бойс, Херман Нич, Ив Клайн, Лори Андерсън, Ребека Хорн и др.

За да добият по-разнообразен опит в пърформанса, като форма за изразяване, учениците преминаха през: игрова и движенческа подготовка и извеждане на техни идеи; изработване на импровизирани костюми; провеждане и видео заснемане на художествена акция сред руините на разрушена текстилна фабрика, близо до училището.

На база на разработените идеи и заснетия видеоматериал, бе подготвен мултимедиен пърформанс „Краят на света“, които бе представен пред ученици, преподаватели и гости на художествената гимназия.

снимки: