Изложба „Моето време, моето място“ София

Публикувано на

Столичната галерия „Проф. Васил Геров“ е домакин на поредната изява по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ – изложбата „Моето време, моето място“. Изложбата се откри на 18 май 2012 г. от изпълнителният директор на Национален дарителски фонд „13 века България“ проф. Греди Асса. В нея, дипломанти от художествените гимназии в Трявна и Торян представят своите дебютни проекти в областта на съвременното изкуство.

Директорът на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ Орфей Миндов, приветства дебютантите и подчерта, че тази изложба показва възможностите на учениците да използват не само традиционни, а и актуални за съвремието ни форми и средства за изразяване в изкуството.

Изложбата представя резултатите от работата на осем млади художници, които правят своите първи професионални стъпки в публичното пространство. Творбите са концептуалното обвързани с теми от съвременната ситуация.

Представените произведения намериха материална форма през април т.г., по време на организиран от екипа на Център Алос пленер в гр. Трявна. Участниците експериментираха с различни изразни форми характерни за изкуството на ХХ и ХХI век. Прилаганите художествени практики включваха изграждане на светлинно-кинетични и звукови инсталации, смесване на колажни техники с вграждане на дигитални изображения, използване на редимейд обекти и принтове.

Младите автори Анжела Илиева, Галина Динева, Айлин Елез, Мадлен Тилова, Михаела Радкова, Димитър Иванов, Севинч Мехмедова и Чавдар Ченков се дипломират през тази година в различни специалности на Тревненската и Троянската художествени гимназии.

Наред с творбите им, изложбата представя и разнообразен документален материал, който отразява реализираните до момента етапи на проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Проектът инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, която да създаде паралелна на институционалното образование линия на обучение. Чрез поредица от уъркшопи, презентации и публични изяви участниците се запознават с основните тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство.

Проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира от Център за неформално образование и културна дейност – Алос, с подкрепата на фондация „Америка за България“ и програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Партньори са Национален дарителски фонд „13 века България“, сдружение „Изкуство в действие“, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“.

www.facebook.com/parallelsteps
www.fond13veka.org