Храбри морски шахове

Публикувано на

Музеите са строги пазители на национални богатства, направо съкровища!

А могат ли те да оживеят?

 

През изминалите месеци наш екип художници, кожари и методици мислихме и творихме, вдъхновени от пазеното в двата филиала на Националния военноисторически музей.

Ето я новата ни колекция игри, които разбуждат емблематични експонати от Военноморскя музей във Варна и Музея на авиацията – Крумово.  

 

Морски шах „Победата на Дръзки“. 

Пуловете на двата отбора в играта пресъздават българския морски вариант на мита за Давид и Гулиат. През Балканската война турският крайцер „Хамидие“, заплашва да разруши Варна и Балчик с артилерията си. Българският кораб миненосеца „Дръзки“ уцелва 5 пъти по-големия турски военен кораб, с което му нанася решаващ удар. А „Дръзки“ е можел да стреля само веднъж, защото е имал едно единствено торпедо! Така българският храбрец спира турските военноморски сили в Черно море и преобръща хода на цялата война. 

 

Морски шах „Кор Короли“

Играта е посветена на първото българско самотно ветроходно околосветско пътешествие.

Пуловете на двата отбора са изрисувани с компас и с яхтата „Кор Кароли“, с която капитан Георги Георгиев прави постижението си. Той успява да обиколи Земята за 1 година (от 20 декември 1976 г. – до 20 декември 1977 г.).

Ако искате да поиграете с игрите и да усетите духа на победата на „Дръзки“ и на бележития ветроходец, заповядайте във Военноморски музей – Варна. 

За турнирите в Музея на авиацията подготвихме два бойни морски шаха. Единият е с два отбора военни самолети МИГ 23 и СУ 22. Другият е  Морски шах „Бойни вертолети“, с два отбора пулове с изображения на военните вертолети МИ 14 и МИ 24. Играта е най-добрият начин да изпитате смелостта си и да се впуснете във военна мисия. Включете се в турнирите във двата музея. 

 

Игрите и турнирите с тях създадохме като част от програмата ни „Образование чрез изкуство“, със съдействието на Национален военноисторически музей и Министерство на културата.