Ателие „Пеперудени листа“

Публикувано на

Представяме ви артистино-образователното ателие „Пеперудени листа“, водено от един от авторите на АЛОС – Росица Маринова (Rossmarin).

Ателието е на пресечната точка между Изкуство & Екология, присъща за творчеството на Росица. Тя изследва и използва зографската техника „Писан бръшлен“, характерна за Тревненската школа, за да пресъздава едни от най-магнетиничте и пъстри животни – пеперудите.

За ателието Росица споделя:

„Вдъхнови ме закачливата история, която ми разказаха от Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Някога Габровки и Тревненки се надпреварвали по сръчност и красота. Габровските търговци носели от чужбина изкуствени цветя и закичвали косите на стопанките през зимата. Тревненските зографи пък не останали по-назад и започнали да изрисуват бръшлянови листа, с които да се гиздят и хвалят тревненки.“

Росица открива съвременен аналог на старата зографска техника в работата на 83-годишният художник Гу Хоксин от Китай. Той рисува пеперуди върху листа от Гинко билоба и до момента е изработил над 800 пеперуди.

На 18 февруари в Екологичен Научно-образователен център в Зоопарк София Росица проведе с деца ателие и изложба „Пеперудени листа“. Участниците се потопиха във интригуващия живот на пеперудите, тяхното преобразяване (метаморфоза) и способност да се скриват сред природата, когато са заплашени и да привличат внимание, когато са влюбени. Стана ясно, че за много народи още от дълбока древност пеперудите са символ на промяната и на новото заради превръщането си от ларва-гъсеница в пеперуда. 

Росица Маринова (Rossmarin) е художник-биолог, пресъздаваща с изкуство наболели екологични теми. Завършила е Иконопис и след това магистратура Биология-Ихтиология. Създател е на програма „Образованите чрез изкуство“ на Център АЛОС и е автор на ателиетата „МозайКАП“ – мозайките от цветни капачки, разположени в софийската Зоологическа градина.

Ателието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“