Художествена инсталация „Троянска перла“

Публикувано на

За девета поредна година съвместно с ученици от троянската гимназия за приложни изкуства създадохме художествена инсталация на моста в Троян. Радваме се, че инициативата е вече традиционна част от Българския фестивал на сливата в града. Автор на инсталацията и водещ на уъркшопа с ученици е д-р Любен Кулелиев.

Изграждането на произведението направихме на място, от 22 до 24 септември, специално  за тържественото откриване на фестивала. Тази година инсталацията беше предизвикателство за учениците, поради заложената огледалната симетрия на елементите. Постигането й при работа в такива мащаби изисква много точност, упоритост и подготовка. Благодарим специално на участниците в уъркшопа, които се справиха със сложната задача и за 2 дни вплетоха над 12 км прежда в конструкцията. Някои от учениците се включват в обученията ни вече четвърта година и имат опит в изграждането на такъв тип пространствени произведения.

Сега творбата ни заслужено се превърна в „Троянската перла“ на празника. Освен овладяване цялостното пространство на моста отделните елементи създават малки ниши, където зрителите са обгърнати от жизнерадостни цветове.

Благодарим на домакините Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ и  Община Троян, и на фирма „Велбъжд“ – гр. Кюстендил за преждата.

 

Уъркшопът „Художествени инсталации в градска среда“ е част от Образователна платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ реализирана от Център АЛОС от 2011 г. Обучението на учениците тази година се реализира от д-р Любен Кулелиев с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Инсталацията е експонирана на пешеходния мост в центъра на гр. Троян в периода 22.09 – 9.10.2022 г.