Цветен сезон

Публикувано на

За осма поредна година съвместно с ученици от троянското художествено училище създадохме художествена инсталация на моста в Троян. Радваме се, че инициативата е вече традиционна част от празниците в града, посветени на емблематичната за района Троянска слива. Автор на инсталацията и водещ на уъркшопа с ученици е д-р Любен Кулелиев.

Изграждането на произведението направихме на 23 – 24 септември преди началото на организираната от общината Алея на занаятите. Тази година изненадахме гостите и жителите на Троян, които трябваше да криволичат между елементите на инсталацията, грейнали на моста. Използваните нюанси на лилаво и жълто бяха подбрани специално, за да корепсондират с тона на зрялата слива. Седемте обекта, направени от дърво и прежда оформиха своеобразен цветен контрапункт на реката, боровете и белите сгради наоколо.

Благодарим на всички ученици, които твориха с нас два дена в центъра на Троян; на директора на Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ за съдействието, на Община Троян за подкрепата и на фирма „Велбъжд“ – гр. Кюстендил за преждата.

Уъркшопът за обучение на ученици „Художествени инсталации в градска среда“ е част от Образователна платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ реализирана от Център АЛОС от 2011 г. насам.