КЕВИС `2021

Публикувано на

Шестото издание на Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“ се проведе между 19 и 24 юли 2021 г. в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово.

Инициативата търси пресечна точка на съвременното изкуство с природните дадености и занаятчийски традиции на габровския регион. Главният фокус пада върху реката, като източник на живот и препитание. Идеята е битувалите някога по тези места практики за използване на силата на водата в традиционните занаятчийски производства да намерят пряко отражение в работата на художниците. Цели се създаване на произведения в симбиоза със заобикалящата среда.

Темата на симпозиума през тази година е „От нищо – нещо“. Главният фокус е насочен към използване на намерени на място материали и средства, свързани както с природната среда, така и с бракувани части от експонати и водни съоръжения на музей Етър.

В тазгодишното издание на КЕВИС участват различни поколения автори от България и Германия.  Сред тях има артисти на свободна практика, преподаватели и студенти  от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия „Н. Павлович“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Асистенти в изработването на творбите са ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ гр. Трявна.

Участници в симпозиума са: Добрин Атанасов, Галина Динева, Десислава Цонева, Томас Хехт, Анна Цоловска, Венцислава Стоянова, Красимира Дренска, Цвета Петрова, Любен Кулелиев, Мая Джурова, Дилян Ангелов, Росица Маринова, Бонка Русева, Хубена Котева, Никола Кулелиев, Марина Кулелиева, Станимир Веселинов, Никола Михов, Надежда Кацаркова.

Организатори на „КЕВИС `2021“ са Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и РЕМО „Етър“. Традиционни партньори са катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Изкуство в действие“.

Симпозиумът се осъществява с любезното съдействие на фирмите „Загорка“ АД, „ВАС – Габрово и „Херб Системтехникс Интернешънъл“ ЕООД.