Ритуални песни и танци на Алевиите

Публикувано на

Екип на АЛОС в партньорство с Институт за изследване на изкуствата, БАН създаде виртуална експозиция, отразяваща традиоционни практики на малко известната общност – Алевиите от Източните Родопи.

Можете да се насладите на виртуална разходка в Хасковско, Кърджалийско, Момчилградско и Крумовградско, интервюта с алевии, техни ритуални песни и танци ТУК.

Фотографиите, аудио-, видеоматериали и текстове в интерактивната виртуална експозиция са резултат от теренната работа на екипа:

Никола Бошнаков – режисьор, сценарист

Владимир Андонов – оператор, видеограф

Румяна Маргаритова – етномузиколог

Невена Граматикова – историк

Алевиите в Източните Родопи са самобитна общност, която поради вековния си затворен начин на живот е останала слабо позната и маргинализирана. Частичното й отваряне от последните 10-15 години е засилило външния интерес към нея, като вярванията и културата й са станали по-достъпни, но твърде често са погрешно или повърхностно интерпретирани. Като следствие, вместо да се постигне по-добър интеркултурен диалог, общността затвърждава самоизолацията си. По достъпен и интригуващ път експозицията дава възможност за приближаването към „непознатите други“, съдействайки на техния стремеж към постигане на обществена и културна равнопоставеност.

Инициативата се реализира със съдействието на Институт за изследване на изкуствата, БАН  и Национален фонд „Култура“.