Непознатият друг близо до теб

Публикувано на

През 2019 и 2020 екип на АЛОС в партньорство с Институт за изследване на изкуствата, БАН, осъществи проучване и документиране на алевийски традиционни практики от Хасковско, Кърджалийско, Момчилградско и Крумовградско. Фокусът бяха алевийските ритуални песни и танци – една стара, но все още жива традиция със свои специфични локални черти.

Алевиите в Източните Родопи са самобитна общност, която поради вековния си затворен начин на живот е останала слабо позната и маргинализирана. Частичното й отваряне от последните 10-15 години е засилило външния интерес към нея, като вярванията и културата й са станали по-достъпни, но твърде често са погрешно или повърхностно интерпретирани. Като следствие, вместо да се постигне по-добър интеркултурен диалог, общността затвърждава самоизолацията си.

Резултатите от теренната работа на АЛОС – фотографии, аудио-, видеоматериали и текстове, са разположени в интерактивна виртуална експозиция. По достъпен и интригуващ път тя дава възможност, от една страна, за съхраняване, а от друга – за комплексно запознаване с ярък и стойностен елемент на “чуждата” култура. Намерението на екипа е по този иновативен начин да допринесе за приближаването към „непознатите други“, съдействайки на техния стремеж към постигане на обществена и културна равнопоставеност.

Първата част от експозицията ще бъде представена на 29.01.2021 от 19:00 ч. на фейсбук страницата на Център АЛОС.

Екип:

Никола Бошнаков – режисьор, сценарист

Владимир Андонов – оператор, видеограф

Румяна Маргаритова – етномузиколог

Невена Граматикова – историк

 

Инициативата се реализира със съдействието на Институт за изследване на изкуствата, БАН  и Национален фонд „Култура“.