На цветно

Публикувано на

Между 7 – 12 август 2017 г. Център АЛОС проведе традиционното годишно обучение на стипендианти от училищата по изкуствата по Мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Участниците са лауреати на Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, който Министерството на културата организира всяка година. Обучението се проведе в градовете Трявна и Велико Търново в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Участваха 18 ученика от 6 училища по изкуствата в София, Пловдив, Варна, Плевен, Троян и Трявна. Домакин бе Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“.

Под ръководството на арт педагози от Център АЛОС бъдещите художници се запознаха с основните тенденции в развитието на модерното и съвременното изкуство, и с актуалните изразни форми в и средства, станали част от артистичния арсенал през последния век. Специално внимание бе отделено на художествения контекст и принципите по които изкуството функционира в съвременната ситуация.

В практически план участниците в обучението участваха в уъркшоп за художествени инсталации и намеси в средата. С помощта на тел, летви и текстил те изработиха аморфни цветни обекти, които инсталираха в градското пространство на Велико Търново. Така създадената арт инсталация се оформи като визуален контрапункт на дърветата и зелените площи около Регионалната художествена галерия „Борис Денев“. Обектите бяха осветени отвътре, което допълнително допринесе за по-голямата атрактивност на работата и за видимостта ѝ в нощните часове от денонощието. Ръководители на уъркшопа и автори на инсталацията бяха Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС.

Подобно обучение АЛОС организира за шеста поредна година. Инициативата се осъществява по програмата на Мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет с партньорството на фондация „Арт Лято“ и Община Велико Търново.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България.

 

Снимки