КЕВИС – Симпозиум за лендарт и кинетично изкуство

Публикувано на

Между 31 юли и 6 август Център АЛОС в партньорство с Етнографски музей на открито „Етър“ карай Габрово реализира второто издание на Симпозиума за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС“.

Партньори на инициативата бяха Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – Катедра „Визуални изкуства“, Сдружение „Изкуство в действие“ и  WWF Bulgaria.

Симпозиумът търси пресечна точка между природните дадености на габровския регион, местни традиции, свързани с използване на силата на водата и съвременните художествени форми. Главният фокус пада върху реката, като източник на живот и препитание. Идея, от една страна, е битувалите някога по тези места практики за използване на силата на водата в традиционните занаятчийски производства да намерят пряко отражение в работата на художниците. Логичното място за осъществяване на подобни търсения е „Етър“-а, който в качеството си на музей на открито продължава да съхранява въпросните традиции. От друга страна специфичният природен ландшафт на района, съчетан с локацията на най-посещавания музей в България дават и перфектните условия и публики за творчески реализации и в сферата на лендарта.

Заглавието „КЕВИС“, което симпозиумът носи идва от огледалното изписване на името на река Сивек, край чиито брегове е построен „Етър“-а – една символична препратка към отраженията във водата, от която започва всичко…

Тематично тазгодишното издание на „КЕВИС“ бе свързано с есетрите – удивителни животни, символ на реката, източник на живот и препитание. Според легендите, в чест на тази риба индианците нарекли августовско пълнолуние (т.г. на 7 август) „Есетрова Луна“.

В унисон с идеята за приемственост, заложена в концепцията на инициативата, като участници бяха поканени осем автори от различни поколения – съответно родени през 50-те, 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. Това бяха: проф. д-р Орлин Дворянов, Виргиния Пенчева, Орфей Миндов, Добрин Атанасов, Петя Боюкова, Галина Динева, Кристиян Димитров, Калоян Минчев. В процеса на реализация се включиха още пет млади художници, които също реализираха свой творби. В помощ на участниците бяха и студенти от специалност „Изобразително изкуство“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на симпозиума бяха създадени 12 работи, инсталирани на различни места на територията на целия музей, които реорганизират природната среда или включват в себе си реално движение. Голяма част от творбите изхождаха от конкретните дадености на местата в които се ситуират, като приоритетно се използваха коритото на реката и водната инфраструктура на „Етър“-а.

Окончателните резултати бяха представени публично на 5 август 2017 г. в Център „Българка“ (в непосредствена близост до ЕМО „Етър“).

В рамките на инициативата бе включено и обучение на стажантите на Център АЛОС, като част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, чиято реализация се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България“.

Второто издание на „КЕВИС“ бе подпомогнато от фирмите „Загорка“ АД, DERONI, Brama LTD и ВАС – Габрово, които предоставиха свои продукти за нуждите на симпозиума.

Видео:

 

Връзки:

Facebook страница

Дарик

Visit GABROVO

ЕКО Новини.bg

Снимки: