140 години Шипченска епопея

Публикувано на

Под ръководството на екип от Център АЛОС ученици от две художествени училища – в Трявна и Казанлък, изградиха грандиозна инсталация на връх Шипка във връзка с честването на 140-тата годишнина от „Шипченска епопея“. Два дни отне създаването на 60-метровата творба, изобразяваща стилизиран пламък. За изграждането ѝ бяха използвани бял, червен и оранжев плат, положени в конкретни форми на склона, успоредно на стълбите, които водят към паметника на върха.

Уъркшопът беше в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Участвалите в него млади творци се запознаха с основните принципи на осъществяване на художествени намеси в открити пространства и изграждане на художествени произведения съобразени със спецификата на средата. Творческият процес през цялото време на реализацията – 26-и и 27-ми август, можеше да бъде наблюдаван от посетителите – гости и официални лица, дошли за честванията на годишнината.

Арт инсталация на Шипка по повод 139 години от Шипченската епопея беше реализирана и през предходната 2016 г.

Автори на инсталацията и водещи от Център Алос бяха Добрин Атанасов и Любен Кулелиев. Национална гимназия за приложни изкуства „Тревнвнска школа“ – Трявна беше представена от учениците Станислава
Панчева, Таня Начева, Йоанна Куманова, Стелиян Койчев, Дилян Ангелов, Вилеяна Дончева, Демитра Миткова, Янна Палчева. Национално училище за изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ –Казанлък  бе представено от учениците Даяна Йорданова, Магдалена Замова и Александър Савов, които бяха водени от техния преподавател Елеонора Атанасова.

Център АЛОС и учениците благодарят на „Калинел“ ООД (Троян) и „Юта“ АД (Русе), които дариха необходимото количество плат за изградената инсталация.

Инициативата се осъществи с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България.

Видео

Връзки

Габрово News

Actualno.com

в. Десант

Снимки