Другото изкуство на София – презентция

Публикувано на

При много голям интерес на 8 ноември 2016 г. премина втората публична изява по проекта „Другото изкуство на София“, който се изпълнява от сдружение „Изкуство в действие“ в партньорство с Център АЛОС.

Основната част от събитието се проведе в голямата дискусионна зала (Червена зала) на Центъра за култура и дебат „Червената къща. Пред препълнената зала Орлин Дворянов представи накратко резултатите от проекта, който представя дигитализирани архивни артефакти и документации от алтернативния художествен живот на София от 80-те и 90-те години на ХХ век. Публиката имаше възможност да проследи едни от най-емблематичните и интересни събития от това време чрез серии от фотографии, запечатали интересни детайли от „кухнята“.

След презентацията се проведе дискусия, в която активно участваха хора от публиката. Зададени бяха въпроси за конкретни пърформанси и какво стои като идея зад тях. Провокирани от някои снимки от презентацията, по-младите хора в публиката, които не са били свидетели на процесите през 80-те и 90-те, искаха да научат повече за творческия процес и концепциите на артистите. Думата взеха и участници в първите хепънинги през 80-те години, някои от членовете на емблематичната за времето си група КУКУВ ДЕН (Вяра Грънчарова, Надежда Илиева, Велико Шарбанов). Интересни моменти за събитията околко „промяната“ споделиха Добрин Пейчев – съучредител на сдружение „Изкуство в действие“ и член на артистичната група за динамична естетизация – групата „ДЕ“, и проф. Олег Гочев (създател на логото на групата КУКУВ ДЕН).

Дискутираха се  въпроси за връзката между групата КУКУВ ДЕН и телевизионното предаване КУКУ, както и за връзката между авангардните художници и авангарда в литературата и в архитектурата в началото на 90-те.

След дискусията хората имаха възможност да изгледат един от 8-те филма на групата КУКУВ ДЕН, записан през 80-те години на лента SUPER 8. Филмът, носещ названието „Мистерията КУКУ“, е авторско търсене, смесица от жанрове и идеи (дада, сюр), създаден въз основа на компилация от остатъчни кадри от другите филми на групата.

През цялата вечер в по-малката зала (зала Безименна) на два екрана вървяха видео-материали, отразяващи същите тези емблематични акции, хепънинги, изложби и събития, случили се в онова преходно време в края на ХХ век, на алтернативната художествена сцена в София. По този начин посетителите имаха възможност да видят не само фотографии, но и архивни видео-материали, с което да добият по-пълна представа за нещата, случвали се в „ъндърграунд културата“ през 80-те и 90-те.

Вечерта завърши с раздаване на автографи върху каталога, отпечатан през 2015 г. по случай 25 годишнината на „Изкуство в действие“, в който са отразени голяма част от събитията от алтернативния художествен живот на София от края на ХХ век.

Снимки: