СЕКТОР АРТ в Берлин

Публикувано на

Ученици от пет художествени училища в страната представиха своя продукция в Берлин на изложба в Берлинския културен институт и в прочутия Базар Берлин (Bazaar Berlin)  от 16 до 20 ноември 2016 г.

Предколедното изложение Bazaar Berlin в германската столица, събра през тази година представители на шейсет и пет държави от петте континента. Традиционно то представя уникални и екзотични произведения на изкуството от целия свят. Започнал през 1962 година, този панаир, известен и като Import Shop Берлин, превръща германската столица в глобален пазар за локални стоки. Тазгодишното издание събра около 40 000 посетители.

Българското представяне бе организирано от Център АЛОС в рамките на инициативата СЕКТОР АРТ – специално създаден бранд в подкрепа на ученическото творчество. Бяха показани произведения на изкуствата и занаятите на младите артисти от областите: дърворезба, керамика, текстил, детски играчки, рисунки и скулптури. След успешното им представяне на редица изложения и базари у нас, учениците за първи път показаха своята продукция в чужбина и то на един от най-авторитетните форуми за приложни изкуства в света.

Участваха творби на възпитаници от Националните гимназии за приложни изкуства „Свети Лука“ – София, „Тревненска школа“ – Трявна и „Проф. Венко Колев“ – Троян, Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян и Професионалната гимназия по каменообработване – Кунино.

Същевременно на 15 ноември 2016 г. в Българския културен институт в Берлин се откри изложба на едни от най-добрите ученици в софийското приложно училище „Св. Лука“. Бяха представени избрани творби – живопис, графика, плакат, пространствен дизайн. На откриването на изложбата присъстваха ученици от гимназията, които лично представиха произведенията. Гости и жители на Берлин могат да се насладят на изложбата до 30 ноември 2016 г.

Екипът на Център АЛОС благодари на Българския културен институт в Берлин в лицето на Панчо Чернев (директор) за оказаното любезно домакинство и съдействие за представяне на младите автори на международната сцена.

Участието на СЕКТОР АРТ в Bazaar Berlin и изложбата в Българския културен институт се състоят благодарение на финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” за 2016 г. и Фондация „Америка за България“, както и с партньорството на организацията „Шар Жар“.

Снимки: