Нощ Пловдив 2016

Публикувано на

Впечатляващи художествени инсталации изградиха в Пловдив ученици от три национални гимназии по изкуствата – НГПИ „Св. Лука“ – София, НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив и НГПИ „Тревненска школа“ – Трявна. Инициативата бе част от фестивала „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив, а реализацията се осъществи в уъркшоп, ръководен от авторите на инсталацията Добрин Атанасов и Любен Кулелиев от Център АЛОС. Мероприятието бе в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

Мащабните художествени обекти, подготвени специално за НОЩТА, бяха изградени от арматура, тел и цветен текстил и осветени отвътре. Атракцията в дните, в които градът привлича посетители от цялата страна и чужбина, „спираше“ погледите на изкачилите Небет тепе и провокираше множество въпроси. Обектите, които оживяват градското пространство напомнят за релефа на мястото, на което са ситуирани и в същото време „хвърлят“ паралел между отминалото и съвремието. Те приличат на капели, подобни на тези украсявали главите на градските дами, но младите артисти са ги нарекли „Титани на мисълта“, защото ценят не шапката, а онова, което е под нея.

Съвместно с артистичната група „Тъмна светлина“, Център АЛОС организира в Пловдив и отворена за публиката работилница „Рисуване със светлина“. Над 200 души от публиката запечатаха в светлинните рисунки свои образи и идеи. Атракцията допълваха презентации от творческия процес по създаването на художествени инсталации в уъркшопи, проведени в цялата страна с участието на ученици от училищата по изкуствата.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира от Център АЛОС с подкрепата на Фондация Америка за България.

Видео

 

Снимки