Произходът на щастието

Публикувано на

Поредно обучение за създаване на художествени инсталации в градска среда бе реализирано от екипа на Център АЛОС в Троян. Поводът бе подготовката за предстоящия  Български фестивал на сливата, който ежегодно се провежда в града. Обучението бе в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Участваха учениците от Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“. Те вече трета поредна година под ръководството на АЛОС провокират гостите на фестивала с мащабни художествени обекти, ситуирани на пешеходния мост в централната градска част. Автори на инсталацията и водещи на уъркшопа отново са от Добрин Атанасов и Любен Кулелиев.

Художествената инсталация, подготвена специално за празника през тази година е изградена от огромни сини сливи направени от цветен текстил, тел и арматура. В тъмната част от денонощието костилките на сливите светят отвътре, с което създават неповторима атмосфера.

Поради лошото време, по-голямата част от работния процес по създаването на елементите на инсталацията се осъществи във физкултурния салон на троянската художествена гимназия. Там бяха създадени отделните обекти, чието пренасяне до центъра на Троян се превърна в истинска атракция за жителите на града. В дълга процесия, която събра погледите на троянци, учениците пренесоха огромните сини сливи от сградата на училището до пешеходния мост. С подобаваща ирония и чувство за хумор, младите художници нарекоха работата си „Произходът на щастието“.

Материалите за осъществяването на инициативата бяха осигурени от местната фирма за производство на текстил „Калинел“ ООД и Ротари клуб – Троян, на които Център АЛОС изказва изключителна благодарност.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България.

Видео

 

Снимки