Форум „Поглед към специализираното художествено образование“

Публикувано на

forum Център АЛОС организира дискусионен форум „Поглед към специализираното художествено образование“. Проявата ще се състои на 10 юни в Арт галерия НДК и ще бъде своеобразен финал на изложбата с творби от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, организирана от Министерството на културата. Форумът има за цел да подложи на дискусия теми свързани със средното художествено образование получавано в училищата по изкуствата и културата към МК. Насочен е към директори и преподаватели във въпросните училища, специалисти и заинтересовани от посоките в развитието на сектора. Ще бъдат дискутирани теми, свързани с равнището на подготовка, актуалните проблеми, комуникацията и публичната визия на училищата. Специално внимание ще бъде отделено на основните позиции в новия проектозакон за образованието.

Форумът продължава линията на работа на Център АЛОС, свързана с подкрепа на художественото образование в България. Той е продължение на проведения през юни 2014 г. форум „Бизнес и художествено образование“, реализиран с рамките на Националното изложение на художествените училища СЕКТОР АРТ в НДК.

Програма

13:00 – 13:30 Представяне и обсъждане на резултатите от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн за 2015 г., по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби (водещ: Ралица Базайтова, гл. експерт „Дирекция Сценични изкуства и художествено образование“, Министерство на културата на РБ, с участие на жури от НХА)

13:30 – 14:00  Специализираното художествено образование отвътре – проблеми и добри практики (Орфей Миндов – директор на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ гр. Трявна)

14:00 – 14:15  Комуникацията между училищата по изкуствата: представяне на онлайн форум „Художествено образование“ към сайт „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ www.ps.alosbg.com (водещ: д-р  Добрин Атанасов, Център за неформално образование и културна дейност АЛОС)

14:15 – 14:45 Кафе пауза

14:45 – 15:30 Популяризация на училищата по изкуствата. Повишаване на популярността на училищата на местно ниво. Практики за включване в местни културен календари и големи културни форуми. (водещи: Александра Иванчева и Калина Петрова ПР агенция „Ейт пи ем“ и д-р  Добрин Атанасов, Център за неформално образование и културна дейност АЛОС)

15:30 – 16:00 Основни позиции в новия проектозакон за образованието. Проектозакон за училищното и предучилищно образование. нормативна база. Въпроси и отговори. (водещ: Ралица Базайтова, гл. експерт ”Дирекция Сценични изкуства и художествено образование”, Министерство на културата на РБ)

17:00-18:00 Сваляне на изложбата и прибиране на произведения от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн за 2015 г.

ВХОД СВОБОДЕН

Участници: директори, преподаватели от училищата по изкуствата, членове на журито на конкурса и други заинтересовани